TYMIÁN

obrázek

Balení

10 g

Použitá část rostliny

Suchá směs natě, lístků a květenství

Kuchyňské použití

Tymián se používá do tepelně upravovaných pokrmů, zvláště do dušených pokrmů a polévek, ke smažené nebo pečené zelenině, do rajčatové omáčky, nádivek, k pečené drůbeži, grilovanému nebo pečenému masu, do chlebů a omáček.

Poznámka

Tymián je bylina s výbornými antiseptickými účinky na dýchací ústrojí a po staletí byl používán k léčbě bronchitidy a úporných kašlů. Někteří vědci tvrdí, že jeho jméno pochází z řeckého slova znamenajícího "odvaha". Protože je to bylina se silně povzbuzujícími vlastnostmi. Tymián je důležitým lékem při respiračních onemocněních, zároveň je i bylinou vhodnou na zažívání. Je hřejivý a svíravý při zastuzení žaludku a průjmech. Olej je výrazně antiseptický a proti-plísňový a hodně zředěný se dá používat k ošetření ran.