ROZMARÝN

obrázek

Balení

15 g

Použitá část rostliny

Sušené listy

Kuchyňské použití

Rozmarýn se používá do masitých pokrmů, ke kuřatům, do rajčatové omáčky, chlebů, plněné zeleniny, na pizzu, ke gratinovaným bramborám, do jablečného rosolu.

Léčivé účinky

Rozmarýna je v Evropě už odedávna považována za povzbuzující bylinu, která pomáhá zahnat melancholii. Podle Gerarda ze šestnáctého století "umí srdéčko rozveseliti". Tradičně sloužila jako projev pozornosti, dávali si ji navzájem milenci a byla pokládána na hroby. Své povzbuzující vlastnosti má díky chemickým látkám obsaženým v aromatickém oleji, který se extrahuje a používá v aroma-terapii.
Tato bylina je dobrým posilujícím prostředkem pro zažívání a lékem proti plynatosti a nadýmání. Pomáhá také povzbuzovat nervový systém a traduje se, že zlepšuje selhávající paměť. Zevně je éterický olej vhodný při artritidě, revmatismu a některých druzích bolestí hlavy.